top of page

Kaç Çeşit Zeytinyağı Var?

Zeytinyağının sağlıklı bir tercih olduğu konusunda herkes hemfikir. Peki her zeytinyağı aynı mı? Elbette değil. Piyasada gıda amaçlı tüketim için satılan temelde 3 çeşit zeytinyağından bahsedebiliriz:


1) Natürel sızma zeytinyağı: Serbest yağ asitliği 0,8/100 gr.'dan fazla olmayan yağlardır. Saf zeytinyağıdır. Esasen zeytinin sıkılması ile elde edilen bir çeşit "meyve suyu"dur. Faydaları saymakla bitmez.


2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği 2,0/100 gr.'dan fazla olmayan yağlardır. Bu yağ da saf zeytinyağıdır. Rafinasyon veya kimyasal işlemden geçmemiştir. Ancak genellikle sıkım esnasında 30 derece ve üzeri ısı uygulandığından, asitliği yüksektir. Uygulanan ısı asitliği yükselttiği gibi, zeytinyağının bünyesinde barındırdığı fenolik bileşenleri ve faydalı vitaminleri azaltır.


3) Riviera zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun olmayan, genellikle zeytinin posasından elde edilmiş zeytinyağının rafinasyon ve kimyasal işlem görmüş halidir. Geçirdiği kimyasal işlem sayesinde serbest yağ asitliği 1,0/100 gr. altına düşürülür. Tat ve koku bakımından tüketime uygun hale getirilmesi için içine bir miktar naturel zeytinyağı katılır. Bize göre sağlığa zararlı rafine yağlardan (ayçiçek, mısırözü vb.) pek farkı yoktur.


Hakiki zeytinyağı naturel sızma zeytinyağıdır diyebiliriz. Mümkün olduğunca tüm yemeklerde naturel sızma öneriyoruz. Bununla birlikte, düşük kalite ancak üretim metodu itibarıyla rafine edilmemiş naturel birinci zeytinyağı da tercih edilebilir. Güvenilir bir naturel birinci zeytinyağı da saf zeytinyağıdır.


Riviera zeytinyağının ise her ne kadar fiyat olarak insanlara cazip gelse de, ayçiçek veya mısırözü yağından çok farklı olmadığını düşünüyoruz.


Bir de taş baskı yöntemini duymuş olabilirsiniz. Bu yöntem her ne kadar geleneksel ve sağlıklı bir yöntem olarak bilinse de, biz tercih etmiyoruz. Çünkü taş baskı üretimi esnasında zeytinler havayla temas ediyor ve oksidasyon artıyor. Taş değirmenin temizliği de ayrı bir sorun. Bu nedenle biz tercih etmiyoruz. . Bunun yerine modern, krom-çelik makinelerde el değmeden ve havayla temas etmeden yapılan kontinü sistem ile zeytinyağlarımızı ürettiriyoruz.

Comentarios


bottom of page